Krantenknipsels.

Krantenknipsels over De Zonnebloem afdeling Haarle.


Koningsdag 27 april 2024.

Via de plaatselijke buurtsuper werden er 112 tompoucen besteld.

Stickers zijn gemaakt en erop geplakt met koninklijk tintje.

Een indeling is gemaakt en op Koningsdag om 09.00 uur kwam de actie op gang.

De vrijwilligers en bestuursleden deden prima werk om de (gelegenheid)gasten te verrassen met bakje met 2 oranje tompoucen.

Natuurlijk is de thuiszorg afdeling Haarle niet vergeten door de Zonnebloem, bewoners van Te Passe, alle bewoners op de Marcke en in het Laarmanhuis en alle 85 plussers uit het dorp.

Alle vrijwilligers kregen ook een doosje tompoucen mee naar huis.

 

Dit idee is ontstaan in Coronatijd in 2020, waar we als vereniging geen activiteiten mochten organiseren. Hiermee is een nieuwe activiteit geboren.


Mevrouw M.W.L. (Ria) Kemper-de Haan (69 jaar) Lid in de Orde van Oranje- Nassau

Mevrouw Kemper-de Haan uit Haarle was van 1987 tot 1998 een toegewijd lid van de werkgroep Haarle Creatief, waar ze betrokken was bij het organiseren van grote creatieve evenementen in de sporthal van Haarle en de omringende terreinen. Haar toewijding aan deze activiteiten vereiste wekelijks twee uur voorbereiding gedurende het jaar, en maar liefst tien uur per week in de maanden voorafgaand aan het evenement.

Sinds het jaar 2000 heeft mevrouw Kemper-de Haan zich als vrijwilliger en lid van de H. Sebastianus/Parochie H. Kruis ingezet, waar ze verschillende taken binnen het diakonaat en pastoraat vervult.

 Daarnaast vervult ze de rol van lector, verzorgt gezinsvieringen en is actief in het jeugdpastoraat.

 Gedurende de periode van 2004 tot 2020 heeft mevrouw Kemper-de Haan zich met liefdevolle toewijding ingezet als mantelzorger.

Sinds 2013 is ze als vrijwilliger actief bij De Zonnebloem, afdeling Haarle, waar ze waardevolle ondersteuning biedt door middel van huisbezoeken, begeleiding en het verspreiden van attenties.

 Mevrouw Kemper-de Haan speelt sinds 2015 een essentiële rol als kookdame bij Stichting Laarmanhuis in Haarle. Wekelijks bereidt ze met toewijding de maaltijden voor de dagbesteding van ouderen. Daarnaast kookt ze één keer per vier weken voor twintig personen.

Van 2017 tot 2021 heeft ze haar vrijwillige inzet getoond bij Actief in Hofstedehuis, waar ze haar bijdrage leverde aan gespecialiseerde zorg voor mensen met dementie en tevens hielp bij diverse activiteiten.


In verband met het 75 jarig bestaan van de landelijke Zonnebloem, hebben de drie Zonnebloemverenigingen van Hellendoorn, Nijverdal en Haarle gemeend om de jaarlijkse loterij extra in het zonnetje te zetten en de eerst symbolisch aan de Burgemeester Jorrit Jan Eijbersen te overhandigen. Dit omdat ook de vereniging van Haarle dit jaar 75 jaar bestaat.



Duofiets, auto en beweegtuin in Haarle dankzij erfenis
HAARLE - De Zonnebloem in Haarle heeft er een mooie voorziening bij, de duofiets. Gekocht dankzij een erfenis van Haarlenaar Harry Kemper. 'Dit voorziet echt in een behoefte.'

Mariëtte Celarius 11-07-17, 19:49 Laatste update: 11-04-18, 09:56
In Haarle en omgeving kom je 'm vanaf nu vaak tegen: de duofiets. Een extra brede (elektrische) fiets voor twee passagiers, van wie er een de koers bepaalt. De ander trapt al dan niet mee. De fiets is bedoeld voor mindervaliden en hun begeleider.

Behoefte
"De duofiets voorziet echt in een behoefte", legt Joke van Schooten, bestuurslid van De Zonnebloem Haarle uit. "Er zijn zoveel mensen die anders moeilijk de deur uitkomen." De fiets is niet alleen bedoeld voor gasten van De Zonnebloem, maar voor iedereen in Haarle en omstreken die kampt met een lichamelijke beperking.

De Zonnebloem kon de fiets aanschaffen met een deel van de erfenis van de in 2015 overleden Haarlenaar Harry Kemper. Hij bepaalde dat zijn geld bedoeld was voor de afdeling Haarle van De Zonnebloem. Met het overige geld wordt een 'Zonnebloemauto' aangeschaft (een auto waarin een rolstoel vervoerd kan worden).

Beweegtuin
Daarnaast komt er een 'beweegtuin' met oefentoestellen. Van het geld worden ook activiteiten georganiseerd, op basis van de wensen van De Zonnebloemgasten uit Haarle (onder andere een bezoek aan een concert van André Rieu, een grachtentocht door Amsterdam, een ballonvaart en een uitstapje naar de voorstelling Soldaat van Oranje). En in september is er een regiomiddag voor alle gasten.

Dankbaar
In Haarle is een flinke groep vrijwilligers actief. "Dankbaar werk," vertelt Maria Jonkman. "Mensen zijn altijd blij met onze komst. Je hoort zo vaak het woord 'bedankt'," vult Dora Nijenkamp aan.

Volgens Theo Overbeek moet je soms even het ijs breken. "Ik vertel vaak wat ik zelf heb meegemaakt en dan komt een gesprek snel op gang" vult Piet Dingemans aan. Piet is de technicus van de vrijwilligersgroep. Hij reed als eerste op de duofiets en heeft inmiddels alle knopjes en functies ontdekt. Binnenkort krijgt de groep dan ook 'les' van hem.

 

HAARLE - Bestuur en medewerkers van De Zonnebloem presenteerden op dinsdag 27 januari een duofiets voor Haarle.

Deze kon worden aangeschaft door een legaat van Harrie Kemper.

De duofiets is een aangepaste fiets voor mensen met een beperking of handicap.

De fiets is te huur via Fietswereld Spijkerman aan de Poggenbeltweg 17 A in Haarle.


Ruimte voor een foto.


Vrijgezelle Haarlenaar laat drie ton aan zijn dorp na: 'geschenk uit de hemel'

Door: Jan Colijn
Toen de vrijgezelle Harrie Kemper uit Haarle drie jaar geleden overleed, liet hij drie ton na. De enige voorwaarde die hij in zijn testament stelde aan zijn erfenis: het geld moet gebruikt worden ‘voor het welzijn van de inwoners van Haarle’. Vanmiddag is er een speciale Beweegtuin geopend.

Voorheen waren vooral hangjongeren te vinden in de bosschages bij sporthal Sportorant Sprengendal. Niet zelden tot ergernis van omwonenden.

De erfenis was dan ook een - misschien wel - letterlijk geschenk uit de hemel. Gonny Renting: "We hebben het geluk gehad dat bij De Zonnebloem afdeling Haarle een legaat is achtergelaten. Een van de eisen van de gulle gever was dat de middelen beschikbaar moesten komen voor een blijvend iets. Dus geen feestje hier, of een feestje daar. Maar een blijvend iets."

interview 'Droadnagels'

Een klein legertje van tientallen vrijwillige ‘Droadnagels’ - zoals de Haarlenaren zichzelf noemen – heeft de bosjes echter verwijderd en de afgelopen twee jaar op deze plek meerdere beweegtoestellen geïnstalleerd.

Voor de goede orde: het is geen speeltuintje voor de lokale jeugd. “Nee, het is vooral bedoeld voor alle generaties”, zegt Gonny Renting van de het speciaal opgerichte Beweegtuinteam.

Zo kunnen fysiotherapeuten er terecht voor behandelingen met hun patiënten, maar ook kunnen gymleraren er met hun leerlingen sporten.

Kempers wandelpad
Om Kemper te eren is het wandelpad dat door de Beweegtuin loopt naar de vrijgezelle Haarlenaar te vernoemen.

Zonnebloem
De erfenis van Kemper ging naar de lokale afdeling van De Zonnebloem. Circa 35.000 hiervan werd gebruikt voor de Beweegtuin, ongeveer de helft van wat de voorziening kostte. Het overige geld werd via sponsoring binnengehaald.

Volgens Agnes Besten van De Zonnebloem is van het legaat intussen ook al een duofiets en een elektrische rolstoelfiets aangeschaft: “Bovendien zijn we momenteel bezig met een bus, geschikt voor rolstoelers.”

'Blijf bewegen'

Volgens Gonny Renting mag iedereen van de Beweegtuin gebruik maken: "We weten allemaal dat hoe meer we blijven bewegen, hoe gezonder het voor ons is. Mijn leus is dan ook: kom vooral hier bewegen. Want wie beweegt heeft de toekomst."




Haarle aan zet op 12 september 2015.


Jaarlijkse uitwisseling met Albergen. Actie 'Zon in de schoorsteen'.


Op de lokale omroep Hellendoorn 2009. 









Heeft U nog iets voor het archief van

De Zonnebloem Haarle?

Vul dan het onderstaande formulier in. Vakken met * moeten verplicht worden ingevuld. 




Of stuur het rechtstreeks naar ons email adres: zonnebloem.haarle@gmail.com

Bedankt voor het versturen.

Klik hier om naar boven te gaan.

©2018 Zonnebloem Haarle – Webmaster Martin Wichink.

Maak jouw eigen website met JouwWeb